Kampverkenning

In Zeeuws-Vlaanderen kan je er in het voorjaar van uit gaan dat je in de Zuidelijke Braakmanbossen zo’n 160 Scoutingleden zal aantreffen voor de regioactiviteit ZePaKa.

Op de zaterdagmiddag komen geregeld oud-leden langs om te buurten. Vaak worden ze vergezeld door hun kinderen die dan alle verhalen van toen (weer) te horen krijgen. Tijdens het 50-jarig jubileum stelden we logischerwijs het aanmelden voor deze Zeeuwse Patrouille Kampioenschappen dan ook open voor veteranen. Dit beviel zo goed dat we dit eens in de vijf jaar gaan doen. Want jong & oud zijn graag op deze plek; hier is veel beleefd en zijn veel herinneringen gemaakt.

Niet meer beschikbaar
Helaas vertelde Staatsbosbeheer ons afgelopen zomer dat we vanaf 2023 niet meer gebruik kunnen maken van het terrein tijdens het broedseizoen. We mogen er nog wel kamperen vóór en ná het broedseizoen. Da’s schrikken! Dit hield dus in dat we óf spoedig een andere locatie moesten gaan zoeken óf het ZePaKa verplaatsen naar het najaar. Geen enkele optie die we wisten te bedenken was goed genoeg om aan onze wensen te kunnen voldoen.

Alternatief
Maar gelukkig had ik tijdens het afgelopen ZePaKa met een bekende gesproken die op bezoek was op het ZePaKa. Erik attendeerde mij op een voormalige camping waar we als Scouting welkom zijn.  Dat klinkt tof, misschien iets voor het SuReAc…? Maar op dat moment was de noodzaak er nog niet.
Om te ondervinden of de voormalige camping wel geschikt is voor het ZePaKa, hebben we met veel scoutsleiding van Zeeuws-Vlaanderen besloten om onze najaarsactiviteit SuReAc daar te gaan houden om proef te draaien. Bij het eerste overleg over het SuReAc waren er al een paar leidinggevenden nieuwsgierig genoeg om er alvast te gaan kijken. Zij stuurden ons enthousiast wat foto’s en berichten. Dat zag er al goed uit!

Proefdraaien
Na een paar telefoontjes vooraf met de beheerder zijn we met een paar leiding, aansluitend op het laatste overleg, op het terrein wezen kijken.
Wat is dat een toffe plek zeg! In ieder geval tijdens het SuReAc zullen we ons niet vervelen; veel struiken & bomen, doorsluippaadjes, voldoende open plekken. We voelden ons eigenlijk als kleine kinderen in oma’s snoepwinkel. Na dit weekend zullen we weten of dit terrein ruimte genoeg biedt voor alle tenten, materiaal en programmaonderdelen van het ZePaKa.
Laten we hopen van wel.


Dit bericht was te lezen in de Nieuwsbrief Scouting Regio Zeeland – Nummer 07 – 2022