Ook de scouting gaat met haar tijd mee

SuReAc 2007: Een groepje scouts uit Axel is klaar voor vertrek. foto Peter NicolaiOOSTBURG – Ongeduldig lopen Jacob en Martijn van scouting 4 – Ambachten uit Axel vrijdagavond op het terrein bij het clubhuis De Reutemeteut in Oostburg rond. Ze kunnen bijna niet wachten op de opdrachten voor hun driedaagse speurtocht.

Wie dacht dat de hedendaagse padvinders nog met een kompas en lampje ergens in een bos worden gedropt slaat de plank mis. De huidige generatie scouts doet het met een hike, een trektocht over meerdere dagen, met een breed scala aan routetechnieken. Bij scouting gaan ze duidelijk met hun tijd mee.Ieder najaar vindt er ergens in Zeeuws-Vlaanderen een zogenaamde SuReAc plaats. Een Sub Regio Activiteit waarbij het plezier voorop staat. Deze keer viel de keuze op een hike in de driehoek Oostburg, Sluis en Retranchement voor jongens en meisjes van elf tot en met veertien jaar. Het evenement draait om het thema Honderd jaar scouting.

SuReAc 2007: Een groepje scouts uit Axel is klaar voor vertrek. foto Peter NicolaiChristian Audenaerd, lid team spel en programma regio Zeeland, weet te melden dat het weekend een uitwerking is van de verschillende scoutinggroepen en de regio. “We plannen elk jaar een grote activiteit in het najaar. In de lente staan traditiegetrouw de wedstrijden geprogrammeerd. Wat we met de hike willen bereiken is een gezellig samenzijn waarbij genieten voorop staat. Gekozen is voor drie verschillende niveaus rekening houdend met overvliegertjes, maar ook met de echte superscouts. Voor nieuwe scouts hebben we een Easy-programma. In het routeboekje wordt alles netjes uitgelegd en bij de posten mogen ze extra uitleg vragen. Ook voor het eten wordt gezorgd”, vertelt Audenaerd.

SuReAc 2007: Een rol wc-papier en een touwtje in de tas van een van de deelnemers. foto Peter NicolaiIn de Normal-groep zijn de routetechnieken een beetje spannender gemaakt en wat verdraaid. “Ze krijgen tochttechnieken die zij gewend zijn van een ZePaKa (Zeeuws-Vlaamse Patrouille Kampioenschappen). De afstand die zij zullen overbruggen zal gering zijn”, vertelt Audenaerd. In de rugzak zit alles wat tijdens het lopen nodig is.

Volgens de organisator is de hike op X-treme niveau voor de echte diehards het einde. “Bij deze tocht wordt heel wat van de scouts gevraagd. Zij zullen geen duidelijk uitgestippelde tocht krijgen en komen onbemande posten tegen. Om de tocht uit te kunnen lopen zullen zij flink door moeten stappen en zich weinig fouten kunnen permitteren. Alle bagage zoals de tent, voedsel en kookgerei nemen ze zelf mee. De meest uiteenlopende scoutingtechnieken dienen hier toegepast te worden. Zo krijgen ze een routeboek voor de vrijdag met vijf punten die zo snel mogelijk bezocht dienen te worden. Op elk punt hangt een knippertje waarmee ze een knip moeten geven in het controleboek. Aan de hand van vragen worden de coördinaten gevonden die naar de bestemming leiden. Vandaag worden tijdens de tocht luchtfoto’s ingezet en ook de windroos ontbreekt niet.

Audenaerd: “Het mooie van het weekend is dat ze allen een tocht lopen die hen uitdaagt en voert langs verschillende posten met verschillende obstakels en opdrachten. Zo zal er kano worden gevaren en er is een dubbele touwbrug aanwezig.” Tijdens het weekend worden de scoutingregels niet uit het oog verloren. Zo dient de uniformblouse met das gedragen te worden en er moet goed voor elkaar gezorgd worden. In het donker dient tevens een reflecterend hesje gedragen te worden.

Het mooie van het weekend is dat ze allen een tocht lopen die hen uitdaagt.

bron: PZC.nl,
door: Frank Gijsel
foto: Peter Nicolai

3 gedachten over “Ook de scouting gaat met haar tijd mee”

  1. Jawoor staan we weer in de krant =P
    Ik vond het dit jaar wel een vette hike,, kon hem net niet volledig uitlopen…..
    Groetjess
    Jacob (scouting axel (xtreme) )

  2. Hey allemaal. Ik vond het echt een superweekend!! Het was druk, koud, lachen, te weinig slaap, maar vooral gezellig. Hopelijk volgend jaar weer zo’n hike. Voor alle leiding, werkploeg en scouts: superbedankt en iig tot op ZePaKa!!!! Greetz, bert (scouting Oostburg)

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Bad Behavior has blocked 227 access attempts in the last 7 days.