Scouts houden WK primitief koken

Logo Provinciale Zeeuwsche CourantHULST – Maak een zo culinair mogelijke maaltijd klaar voor drie euro per persoon zonder moderne hulpmiddelen.

Die opdracht probeerden achttien groepen scouts afgelopen zaterdagmiddag zo goed mogelijk te vervullen op het terrein van scouting ’t Jagertje aan de Zoutestraat in Hulst.

De Hulster scouts hebben dit evenement het ‘wereldkampioenschap’ primitief koken gedoopt. Het is de eerste jubileumactiviteit in het kader van 75 jaar scouting in Hulst. Behalve twee groepen van uit Sluiskil doen er uitsluitend leden van ’t Jagertje mee.

Getooid met een witte koksmuts inspecteert jurylid Mieke de Poorter de primitieve ‘restaurants’ met professionele blik. Terwijl de eerste etensluchten zich in het scoutingbos vermengen met dikke grijze rookwolken heeft ze tijdens haar eerste rondgang al opgemerkt dat sommigen de kookkunst goed meester zijn. “Eerst moeten we het gehakt rul bakken en daarna pas de groenten erbij”, wist eentje haarfijn uit te leggen.

René d’Hert en Benny van Gassen vormen samen de kookstaf van de jongste meidengroep bij scouting de Esta’s en doen ook gezellig mee. Buiten categorie allicht, want het tweetal is de kinderleeftijd al heel wat jaren geleden ontgroeid.

Van Gassen staat op zijn gemakje aan een passe vite of passeerzeef te draaien en lijkt daarmee in overtreding. Want is dat wel primitief koken? “Jazeker wel”, zegt hij zonder blikken of blozen, “dit is namelijk een instrument uit grootmoeders tijd. Tegenwoordig gebruikt iedereen een staafmixer. De jeugd weet niet eens meer wat dit is.”

Een eind verderop pruttelen de potten bij de Kokies al op het houtvuur. “Varkenslapjes, babi ketjap, rijst en lekkere appels met suiker erin”, somt Stefan Duvivier het menu dat ze hebben samen gesteld op.

Bij de prijsuitreiking blijkt, dat de Kokies in de categorie van de gidsen en verkenners de eerste prijs in de wacht hebben gesleept. Als tweede eindigen de Kokkerelies, de Hulster gidsen. Bij de rowans, sherpa’s, explo’s en pivo’s is de hoofdprijs voor ‘Cooking with the sherpa’s’ (sherpa’s Hulst), terwijl de explorers uit Sluiskil een eervolle tweede plaats behalen.

bron: PZC
door: Harold de Puysseleijr

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Bad Behavior has blocked 227 access attempts in the last 7 days.