Scouting heeft nog steeds gouden formule

Logo Provinciale Zeeuwsche CourantGOES – De padvinderij, die zaterdag open dag hield, spreekt ook de computergeneratie aan.
Korte broek zelfs als het sneeuwt, pet en bruine kousen met flossen. Christiaan Soethout, sinds 1 januari voorzitter van de Regio Scouting Zeeland, weet dat zijn organisatie niet snel – misschien zelfs nooit – van dat imago af zal komen. Daar kun je niet zo veel tegen doen. Scouting zal altijd aan padvinders worden gelinkt. Ook al zijn de kledingvoorschriften tegenwoordig niet dwingend meer.

Zaterdag hield Scouting Nederland open dag. Ook in Zeeland, waar 3000 leden in 43 groepen actief zijn.

Het kan nooit kwaad om te laten zien wat je zoal doet als je landelijk 125.000 leden telt.

Christiaan Soethout (45) is sectormanager zorg in het Oosterscheldeziekenhuis Goes. Sinds hij op zijn zevende als welp begon heeft de scouting hem nooit meer losgelaten. Van 1987 tot 1997 was hij zelfs adjunct-directeur op het Landelijke Bureau van Scouting Nederland in Leusden. Vandaar dat hij ook goed op de hoogte is van de problemen van de scouting. Het verlies van de eigen beroepskracht in Zeeland is er één van. De WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) zou scouting via de gemeenten aan geldelijke ondersteuning en huisvesting moeten helpen. Maar de gemeentelijke apparaten die voor uitvoering moeten zorgen, blijken tot nu toe alle mogelijke moeite te hebben om daar zorg voor te dragen.

Soethout ziet nog volop toekomstperspectief voor zijn organisatie. Over drie jaar is Scouting Nederland een eeuw oud. Honderd jaar mag dan bejaard klinken, wat de Zeeuwse voorzitter betreft is het geen eindpunt: ,,We hebben een gouden formule. Het aanbod aan activiteiten is heel gevarieerd. Van water tot bos, in de lucht en achter de computer. Je leert in groepjes werken. We hebben oog voor de omgeving, zowel natuur als mensen; wilgen knotten en opvang van jongeren met een beperking, om maar twee voorbeelden te noemen.”

De tijden zijn sinds het ooit populaire heitje voor een karweitje drastisch veranderd. Door mobiele telefoon en internet kijken jongeren anders tegen de samenleving aan dan toen Soethout zelf de welpenleeftijd had. ,,En toch zoeken jongeren elkaar op”, zegt hij.

Rond 1990 bleek uit een onderzoek dat 60 tot 80 procent van de bestuurders bij de Scouting waren geweest. Toeval of niet, het blijft voor een voorzitter van de Regio Zeeland een mooi percentage om te memoreren.

Bron: PZC (26-03-2007)

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Bad Behavior has blocked 93 access attempts in the last 7 days.