Een scout is eerlijk, trouw, houdt vol

De twaalfjarige Karin Janse uit Vogelwaarde gaat over de touwbrug.KLOOSTERZANDE – Eerst de vingers zwerend de lucht in, dan pas volgt het plechtige woord. ,,Een scout trekt er samen met anderen op uit om de wereld om zich heen meer leefbaar te maken en te ontdekken.

Een scout is eerlijk, trouw, houdt vol, is spaarzaam en sober en zorgt goed voor de natuur. Een scout respecteert zichzelf en anderen.” Zo, dat is ook voor deze zaterdag weer duidelijk: een scout houdt normen en waarden in ere. De Nederlandse vlag is zojuist gehesen en de scoutingwet is weer vol overgave verkondigd, dus kan een middag vol ambacht, avontuur en vernuft beginnen. Net als in tal van andere plaatsen in Zeeland doet de Canisiusgroep uit Kloosterzande mee aan de Nationale Scoutingdag. Zodat iedereen kan zien en ervaren wat een scout zoal doet.

De zestig leden tellende groep uit Kloosterzande vermaakt zich vandaag met touwbruggen, primitief pannenkoeken bakken, pionieren (met touwen en palen voorwerpen bouwen) en knutselen. Sommige activiteiten zijn meer toegespitst op de wat oudere scouts.

Eén van hen is Manon Duerinck (15) uit Kloosterzande, die deze week de beurt had om de scoutingwet uit het hoofd op te zeggen. ,,Ik ben negen jaar geleden lid geworden van de scouting, omdat ik van avontuur houd. Dat vind ik hier zeker, vooral omdat we elke week weer wat anders doen”, vertelt ze.

Karin Janse (12) uit Vogelwaarde laat, vlak voordat ze een touwbrug zal bedwingen, een zelfde geluid horen. ,,Ik ben al zes jaar scout, maar blijf het hartstikke leuk vinden. Als ik moet kiezen tussen het maken van dingen of een beetje avontuur, dan ga ik voor het laatste. Ik houd wel van wat actie.” Jeroen Hartman (10) uit Kloosterzande vindt dat hij heel veel leert bij de Canisiusgroep. ,,Ik vind het vooral gaaf om met kampvuur te werken. Op die manier leer je hoe je met vuur moet omgaan. En je weet daardoor wat je wel en niet met vuur kan en moet doen.” Jeroen heeft ongetwijfeld nog een hele toekomst voor zich bij de Kloosterse scouts, want tot zijn achttiende verjaardag kan hij bij de Oost-Zeeuws-Vlaamse scoutingclub terecht. ,,Aan leden hebben wij geen gebrek, maar de ligging van de streek zorgt wel voor een ander probleem”, zegt groepsvoorzitter Hans van Waterschoot. ,,Op achttienjarige leeftijd verlaten veel leden de regio vanwege studies. Dat zorgt er mede voor dat wij een gebrek hebben aan vrijwilligers die de kinderen willen begeleiden.”

Bron: PZC (26-03-2007)

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Bad Behavior has blocked 93 access attempts in the last 7 days.