D66 wil landwinning voor Zeeuwse kust

MIDDELBURG – In plaats van ontpolderen, weer land winnen op het water. Dat staat D66 Zeeland voor. De lopende discussie over ontpolderen noemt lijsttrekker R. van Eijkelenburg ’bezopen’.
D66 vindt dat ingezet moet worden op aanleg van nieuwe getijdennatuur in de monding van de Westerschelde en eventueel voor de kust van Schouwen. Dergelijke eilanden zijn tegelijk nieuwe natuurlijke golfbrekers en komen dus de verdediging tegen de zee ten goede.

Land onder water zetten wil D66 alleen toestaan als dat een ’aantoonbare meerwaarde’ heeft (met name voor de recreatie en natuur). Voorbeeld: Sluis aan Zee. Ook omvorming van de Braakman-Zuid is in de ogen van de democraten nog mogelijk. In het programma voor de komende zittingsperiode van Provinciale Staten pleit D66 verder voor het terugbrengen van het aantal dagelijks provinciebestuurders van zes naar drie. Het huidige aantal gedeputeerden acht de partij ’buiten elke realiteit’ en onnodig duur.

Als de gedeputeerden niet op de stoel van gemeentebestuurders gaan zitten, kan Zeeland het ook makkelijk met drie dagelijks bestuurders af, aldus de democraten.

Andere belangrijke punten die D66 in het programma noemt:

  • een tolvrije Westerscheldetunnel en geen Belgisch wegenvignet;
  • verhoging van de uitgaven voor kunst en cultuur van 10 naar 15 procent;
  • verkoop van de provinciale aandelen in nutsbedrijf Delta;
  • aanleg van de Westerschelde Container Terminal schrappen;
  • de taken van de waterschappen onderbrengen bij de provincie;
  • een actie beginnen om meer (overheids)diensten naar Zeeland te halen;
  • vrijliggende fietspaden in het landelijk gebied.

De partij maakt zich zorgen over ’laaggeletterdheid’ bij verschillende groeperingen in Zeeland. Er moeten bijzondere initiatieven komen om daar wat aan te doen.

D66 is nu met één zetel aanwezig in Provinciale Staten. Het ontbreekt lijsttrekker Van Eijkelenburg niet aan optimisme. Hij wil in elk geval met drie mensen in de Staten komen.

Geschreven door: Rinus Antonisse
Bron: Provinciaal Zeeuwse Courant

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Bad Behavior has blocked 93 access attempts in the last 7 days.