Scouts koken primitief in Zuidzande

De meisjes van de Terneuzense Hubertusgroep redden een worstje uit het vuur tijdens de Subregio Activiteit in Zuidzande.Maandag 16 oktober 2006 – ZUIDZANDE – „Je kip is aan het lekken“, roept Jeffrey Robijn opgewonden. Hij is lid van de Sint Baafs scoutinggroep uit Aardenburg en samen met nog een 140-tal scouts was hij zaterdag druk in de weer tijdens de primitieve kookwedstrijd in Zuidzande.

Op de boerderij van de familie Risseeuw aan de Bruggendijk kwamen het afgelopen weekend scoutinggroepen uit heel Zeeuws-Vlaanderen bijeen voor hun jaarlijkse Subregio Activiteit.

De opdracht was duidelijk: koken op de wijze zoals de oermensen het deden. Het thema was dan ook ‘Flintstones’. Het leverde mooie plaatjes op aan de rand van een pas geploegd stuk bouwland.

De meisjes van de Terneuzense Hubertusgroep redden een worstje uit het vuur tijdens de Subregio Activiteit in Zuidzande.De meisjes van de Terneuzense Hubertusgroep redden een worstje uit het vuur tijdens de Subregio Activiteit in Zuidzande.
Foto Camile Schelstraete

Vuurtje

De eindvoor werd door heel wat groepen als de ideale plek voor het maken van een vuurtje gezien. Hoe primitiever er gewerkt werd, hoe meer punten het opleverde. De jury lette verder op de mate van samenwerking, smaak, hygiëne, veiligheid en aankleding.

De leden van scoutinggroep Sint Baafs uit Aardenburg hadden op originele wijze een tafelvuur van met touw verbonden palen gebouwd met daarboven een laag vette Zeeuwse klei. De ideale ondergrond voor het maken van het gewenste vuur. De gepofte aardappelen met kip aan het spit smaakten rond het middaguur heerlijk.

De Oostburgse Hopman Ouwendijkgroep had zich ook goed voorbereid. Alle veiligheidsinstructies waren vooraf doorgenomen en het maken van vuur op de wijze zoals het in het stenen tijdperk gebeurde was geoefend. Enkel het hakken van het hout hadden ze nog niet uitgevoerd. Teamleider Aschwin Kleijn hield zijn pupillen tijdens het werk goed in de gaten en af en toe gaf hij tips. „Er moet groter hout op jongens. Je hebt alle tijd en zorg er voor dat er genoeg houtskool in zit, want anders lukt het niet zo goed“, raadde hij aan.

De kookwedstrijd had naast het bindende ook nog een duidelijk praktische kant.

Aardappelen

Zo werd er hier en daar volop geoefend op het schillen van aardappelen. Sharon en Ruben van de groep uit Westdorpe deden hun stinkende best om de aardappelen te ontdoen van de schillen. Onderwijl stond de verse tomatensoep met overheerlijke balletjes al te pruttelen. De aardappelen met hamburgers, sla en dressing gingen er goed in.

De eerste plaats ging uiteindelijk naar de patrouille van Sint Baafs uit Aardenburg met het tafelvuur en een gerecht die voedingsmiddelen uit alle groepen van de schijf van vijf bevatte: kip op het spit, gepofte aardappelen, tomaten, sla en kruidenboter. Op de tweede plaats eindigde de twee groepen van scouting De Vier Ambachten uit Axel.

Als aandenken kregen alle deelnemers een badge voor het uniform uitgereikt.

Volgend jaar wordt het evenement voor de veertigste keer georganiseerd.

Geschreven door: Frank Gijsel
Bron: BN/De Stem

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Bad Behavior has blocked 227 access attempts in the last 7 days.