Koken als de Flintstones

In Zuidzande moesten scouts op een omgeploegde akker koken op de manier waarop dat in het Stenen Tijdperk gebeurde.ZUIDZANDE -„Je kip is aan het lekken“, riep Jeffrey Robijn opgewonden tegen een van zijn ploeggenoten. Hij is lid van de Sint Baafs scoutingroep uit Aardenburg en samen met nog zo’n 140 scouts was hij zaterdag druk in de weer tijdens de primitieve kookwedstrijd in Zuidzande.

Op de boerderij van de familie Risseeuw aan de Bruggendijk kwamen het afgelopen weekeinde scoutinggroepen uit heel Zeeuws – Vlaanderen bijeen voor hun jaarlijkse subregio activiteit.

De opdracht was duidelijk: koken op de wijze zoals de oermensen het deden. Het thema was dan ook Flintstones. Het leverde mooie plaatjes op aan de rand van een pasgeploegd stuk bouwland. De eindvoor werd door heel wat groepen als de ideale plek gezien voor het maken van een vuurtje. Hoe primitiever er gewerkt werd, hoe meer punten het opleverde. De jury lette verder op de mate van samenwerking, smaak, hygiëne, veiligheid en aankleding.

In Zuidzande moesten scouts op een omgeploegde akker koken op de manier waarop dat in het Stenen Tijdperk gebeurde.In Zuidzande moesten scouts op een omgeploegde akker koken op de manier waarop dat in het Stenen Tijdperk gebeurde. Foto Camile Schelstraete ©

De leden van scoutinggroep Sint Baafs uit Aardenburg hadden op originele wijze een tafelvuur van met touw verbonden palen gebouwd met daarboven een laag vette, Zeeuwse klei. Volgens de groep de ideale ondergrond voor een goed vuur. De gepofte aardappelen met kip aan het spit smaakten rond het middaguur ook heerlijk.

De Oostburgse Hopman Ouwendijkgroep had zich ook goed voorbereid. Alle veiligheidsinstructies waren vooraf doorgenomen en het maken van vuur zoals dat in het Stenen Tijdperk gebeurde, was geoefend. Enkel het hakken van het hout hadden ze nog niet uitgevoerd. Teamleider Aschwin Kleijn hield zijn pupillen tijdens het werk goed in de gaten en af en toe gaf hij de nodige tips. „Er moet groter hout op, jongens. Je hebt alle tijd en zorg ervoor dat er genoeg houtskool in zit, want anders lukt het niet zo goed.“ raadde hij aan.

De kookwedstrijd had naast het bindende ook nog een duidelijk praktische kant. Zo werd er hier en daar volop geoefend op het schillen van aardappelen. Sharon en Ruben van de groep uit Westdorpe deden hun stinkende best om de groente van de jas te ontdoen. Onderwijl stond de verse tomatensoep met balletjes al te pruttelen. De aardappelen met hamburgers, sla en dressing gingen er goed in.

De eerste plaats ging uiteindelijk naar de patrouille van Sint Baafs uit Aardenburg met het tafelvuur en een gerecht waarin alle elementen van de schijf van vijf waren vertegenwoordigd: kip op het spit, gepofte aardappelen, tomaten, sla en kruidenboter. Op de tweede plaats eindigde de twee groepen van scouting De Vier Ambachten uit Axel.

Geschreven door: Frank Gijsel
Bron: Provinciale Zeeuwse Courant

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Bad Behavior has blocked 93 access attempts in the last 7 days.