Polderspionnen op verkeerde been

ZePaKa 2006 vlotvarenMaandag 1 mei 2006 – BIERVLIET – Ze zijn nog niet halverwege en al kapot. De scouts van Scouting Sluiskil en het Terneuzense EOS Sint Hubertus zien het even niet meer zitten na het per vlot oversteken van een waterloop langs de Annaweg in de polder onder Biervliet. De harde wind snijdt hen door de padvinderskleren en ze zijn moe.

Marie-Claire, Valerie, Lesley, Tamara (Sluiskil), Melissa, Arianne, Cinny en Amy (Sint Hubertus) zijn meiden tussen de elf en veertien jaar. Dus horen ze te klagen. Maar Christian Audenaerd, één van de drie organisatoren van de wedstrijd, is ervan overtuigd dat ze even later vol goede moed op pad gaan. De hoop om het overwinningsschild binnen te slepen, is wel de bodem ingeslagen. Maar de meiden willen natuurlijk niet als laatste eindigen en zijn er op gebrand ’s avonds hun kookkunst en creatieve vaardigheid te laten zien. Mocht het weer nog slechter worden of de afstand een paar groepjes echt te veel in de koude kleren gaan zitten, dan is er altijd nog de bezemwagen.

ZePaKa 2006 vlotvarenIn de polder onder Biervliet moeten de scouts het water oversteken op een vlot. Mede door het koude weer valt dat niet mee. FOTO WIM KOOYMAN

Audenaerd had er overigens niet op gerekend dat die het zo druk krijgen. Ongeveer een derde van de 26 deelnemende patrouilles moet uiteindelijk door de wagen worden opgehaald. Onder hen de meidenpatrouilles uit Terneuzen en Sluiskil. Niet snel genoeg of – zoals de Hubertusmeiden – in een kringetje blijven lopen.

Echt moeilijk was het parkoers volgens Audenaerd niet. „Maar je moet natuurlijk wel goed lezen en kijken… “

Zo’n honderdveertig scouts verdeeld over 26 groepjes strijden zaterdag niet alleen om het overwinningsschild van de Zeeuws- Vlaamse patrouillekampioenschappen. De twee beste groepjes mogen ook naar de landelijke scoutingwedstrijden in het pinksterweekeind in de bossen bij Baarn.

De acht meiden van de twee patrouilles uit Sluiskil en Terneuzen hadden de hoop op die bonus vrijdagavond al opgegeven. Het opzetten van de tent kostte al zoveel moeite – ‘man, dat waaide nog eens niet een dotje’ – dat ze al twijfelden aan hun spionnenkwaliteiten. Enkele meiden twijfelden ook al aan hun essentiële padvindersvaardigheden, want het opzetten van de tent en het optrekken van een keuken ging ook niet helemaal van een leien dakje. Maar goed, de speurtocht was niet zaligmakend. Het koken van een Hollands diner en het houden van een themapresentatie telden ook mee voor de eindscore. Melissa, Arianne, Cinny en Amy vonden erwtensoep gevolgd door boerenkool met gehaktballen wel de ultieme Hollandse maaltijd. De herfstachtige omstandigheden in gedachten hadden ze ’s middags al vertrouwen dat het hen goed ging smaken.

Tamara, Lesley, Valerie en Marie-Claire twijfelden ook niet aan hun hoofdgerecht met aardappelen, sperziebonen en appelmoes. Vooral niet omdat er appeltaart na was. Dat de moeder van één van de dames een beetje had geholpen om dat exquise toetje te maken, hoefde de jury niet per se te weten, toch? De kleine fraude hielp de dames niet. Axelse scouts bleken de beste spionnen te zijn. De twee patrouilles die naar Baarn gaan, horen beiden bij De Vier Ambachten. De winnaar had zijn naam al op het spionnenweekeind gekozen: de 007’s. Nummer twee had de voorzienigheid al aangeroepen en noemde zich O my God. De twee groepen bestonden uit jongens en meisjes en waren misschien daarom wel het beste. Want, doceerde Audenaerd, het ging afgelopen weekeind niet alleen om technische scoutingvaardigheden. Ook sociaal-maatschappelijke vaardigheden, creativiteit, sportiviteit en inventiviteit waren nodig voor het met goed gevolg afleggen van de verschillende proeven.

(Bron: BN/DeStem 2006-05-01 | Geschreven door René Hoonhorst)

1 gedachte over “Polderspionnen op verkeerde been”

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Bad Behavior has blocked 227 access attempts in the last 7 days.